|

Primena veštačke inteligencije u svetu dizajna

Artificial Intelligence, odnosno veštačka inteligencija, je tehnologija dizajnirana tako da što više olakša čoveku, kako u poslu, tako i u svakodnevnom životu. Zamisao je da AI oponaša ljudske kognitivne sposobnosti kao i postupke tako što joj je omogućeno da samostalno ‚‚misli”. Dakle, veštačka inteligecija upravlja računarom umesto čoveka.

Kao što već znamo njena primena je sve češća, ali da li se ona koristi i za dizajn? Da, naravno! Dizajneri su kao i mnogi drugi stručnjaci morali da se prilagode digitalizaciji i da prihvate da im ljudi nisu jedine kolege. Iako nisu svi presrećni što im računar ‚‚krade posao”, neosporiva činjenica je da je uz pomoć AI-a stvaralaštvo dizajnera mnogo brže i efikasnije.

Tajna uspeha dizajnerskog projekta uz primenu veštačke inteligencije je njena sposobnost da brzo obradi veliku količinu podataka i odmah smisli sva moguća rešenja, koja ponudi dizajneru i on na samom kraju izabere i doradi konačnu ideju. Takođe, korišćenjem AI-a, dizajner je olakšao sebi  pregovaranje sa klijentima, jer ukoliko oni nisu zadovoljni njegovom ponudom on ima mogućnost da im odmah pokaže i druge predloge koje je AI pripremila za njih.

Kako AI unapređuje dizajn?

Generisanje slike – Najpoznatiji je AI softver pod nazivom DALL-E2, koji ima moć da tekstualne opise pretvara u slike. Ovaj sistem pored izmišljanja nove slike može i da promeni postojeću samo na osnovu čovekovih komentara, kao i da na osnovu priložene slike napravi nekoliko sličnih.

Kolegijalnost – AI je nešto na šta uvek može da se računa. Zašto bi ste se bavili dosadnim zadatkom, za koji i niste toliko zaiterosavani, ako to može veštačka inteligencija da uradi za vas? Sve što treba da uradite je da je uposlite vašim problemom i ona vas sigurno neće izneveriti.

Prilagođavanje korisnicima – Kompjuterskim čitajem i prepoznavanjem lica, AI ima mogućnost da odredi pol, starost i raspoloženje korisnika i na taj način pruža informacije o korisnicima svojim nadležnim dizajnerima. Njima je time omogućeno da što bolje prilagode svoj rad potrebama korisnika.

Da li AI može da ugrozi poziciju dizajnera?

Iako na prvi pogled uloga AI-a u skoro svim strukama zvuči strašno iz perspektive posmatrača u odnosu na zaposlene u tim sektorima, ona nikada neće moći u potpunosti da zameni stručna lica. Dizajneri su ljudi, dakle pored svoje inteligencije imaju i emocije, za razliku od AI-a. Čovek može kroz svoj rad da prikaže emocije, što ga čini autentičnim i nezamenjivim.

Naravno, moramo da budemo svesni činjenice da ukoliko dizajneri ne napreduju u svojoj struci i ne bave se konstanto uvođenjem inovcija, AI može da ih sustigne i dostigne njihov nivo i na taj način ih potpuno zameni. Međutim, kako nijedna ljudska delatnost ne stagnira, tako neće ni dizajn.

Similar Posts