Šta je to Generalna skupština?

Ovih dana je u BEST-u aktuelna tema Generalna skupština. Na društvenim mrežama naše, ali i ostalih lokalnih BEST grupa, možete videti da smo svi okupljeni ispred računara, prisustvujemo brojnim online sesijama i družimo se sa kolegama širom Evrope. Ali, šta je to Generalna skupština i zašto je bitna za našu organizaciju?

Generalna skupština (engl. General Assembly, u daljem tekstu GA) je jedan od najviših organa upravljanja BEST-om. Svake godine, u ovom periodu, preko 300 članova organizacije iz različitih gradova Evrope okuplja se na jednom mestu kako bi diskutovali o radu i unapređenju naše organizacije na internacionalnom nivou i kako bi izabrali novi Internacionalni bord, koji će nas voditi narednih godinu dana.

Generalna skupština važi za najintenzivniji, ali u isto vreme i za jedan od najlepših projekata za svakog BEST-ovca. Tokom 10 dana studenti iz cele Evrope okupljeni su na jednom mestu sa istim ciljem – da kolegama iz cele Evrope pruže mogućnost da uče, razvijaju svoje veštine i samim tim upotpune svoje studentske dane. Svako jutro ustaju i odlaze na celodnevne sesije, koje ponekad traju i do kasno u noć – ali, to ne predstavlja nikakav problem ni za koga od njih. Svaka pauza između sesija i uopšteno, svaki trenutak koji provedu na samoj Skupštini, ostaju im urezani u najlepšem sećanju. Međusobno se upoznaju studenti iz čak 34 zemlje, dele svoja iskustva, uče o drugim kulturama – i na kraju postanu poput jedne velike porodice.  Kada se svi zagrljeni poređaju u krug i počnu da pevaju jednu od naših pesama je trenutak kada se zaboravi sav umor i problemi, jer u tom trenutku svi postanu svesni šta zaista znači biti deo BEST porodice.

“Najveći događaj u BEST-u na internacionalnom nivou je Generalna skupština. Događaj na kome predstavnici svih lokalnih grupa donose velike odluke vezane za budućnost naše organizacije. Ja sam imala tu čast da prošle godine budem jedan od delegata koji je predstavljao BEST Beograd. Pored mnogobrojnih sesija i diskusija koje su vođene tokom tih desetak dana, uvek smo nalazili vremena i za međusobna druženja. Nova prijateljstva, znanja, iskustvo, kao i celokupna energija BEST-a koju sam osetila 2019. godine u Krakovu će ostati kao najlepše iskustvo u mom BEST-ovanju!” – Natalija Srećković, delegat na Generalnoj skupštini u Krakovu, 2019. godine

Ove godine smo zbog neočekivanih okolnosti u celom svetu sprečeni da putujemo, pa iz tog razloga GA 2020 neće biti u mogućnosti da se održi u Istanbulu, kao što je to planirano. Međutim, BEST nikada ne odustaje i verujemo da ćemo i u predstojećem periodu zadržati visoku motivaciju, kako ova situacija naročito podstiče i priprema studente na rad u internacionalnom okruženju. Sve planirane aktivnosti održavaju se preko ekrana računara – u toku je veliki broj sesija kojima prisustvujemo, a naredne nedelje izabraćemo i članove XXXIII Internacionalnog borda. Ono što nas vodi jeste želja da se uskoro okupimo negde u Evropi i da stvaramo još mnogo lepih BEST uspomena, koje će nas pratiti čitavog života!

Similar Posts