Bila sam prva godina fakulteta i koleginica mi je spomenula neku studensku organizaciju koja organizuje seminare po Evropi. Delovalo mi je tako nedostižno. Zašto bi mene primili na neki obrazovni seminar…? Tu idu samo dobri studenti, a ja sam i matematiku jedva položila.

Neke dve godine kasnije, sa drugom koleginicom pričam o akademskim seminarima koje organizuje Udruženje studenata tehnike Evrope, poznatije kao BEST. E, to su isti oni seminari koje sam priželjkivala kao brucoš, osim što mi je razjašnjeno da ne moram da budem vrhunski student i da seminar ne mora da bude vezan za moje formalno obrazovanje. Koleginica počinje da me ubeđuje da se prijavim za neki od seminara. Objašnjava i kako samo treba da platim put i nešto simbolično kad stignem tamo. Ja, naravno, ne verujem. Počela sam da pišem motivaciono pismo, a ni tad nisam verovala da će izabrati mene od, kako se kasnije ispostavilo, 280 prijavljenih ljudi.

Pismo je poslato, i tada su usledile dve nedelje – čekanje rezultata. Onda su, jednog dana u tačno 23h, stigli rezultati – ja, baš ja, idem na 10 dana u Portugaliju.

Kako bih opisala BEST-ov akademski seminar? Stekla sam drugarice iz Zagreba i Budimpešte. Imam druga u Madridu, i jednog u Skoplju. Surfovala sam. Jela Pastel de Nata. Videla spomenik Kolumbu. Slušala sam predavanja različitih stručnjaka. Upoznala jednu potpuno drugačiju kulturu. Možda je to bila samo jedna nedelja predavanja, ali sam stekla potpuno drugačiji pogled na oblast koju studiram (da, ipak sam odabrala seminar koji je blizak onome što studiram).

A zašto ti pričam sve ovo?

Zato što su prijave za BEST akademske kurseve otvorene i zato što baš ti možeš ovog leta da doživiš jedno nesvakidašnje iskustvo. Samo zamisli – pre podne imaš predavanja iz oblasti koja te zanima, a koja ne mora biti vezana za polje tvog formalnog obrazovanja, a popodne obilaziš jedan prelep evropski grad zajedno sa još 20 studenata iz cele Evrope, i bar još toliko maksimalno posvećenih organizatora. Ne samo što ćeš upoznati mnogo novih ljudi – upoznaćeš i sebe.

Pismo koje treba da napišeš treba u potpunosti da predstavi tebe. Njega neće čitati HR neke kompanije, već tvoji vršnjaci, stoga pusti mašti na volju i samo piši – piši zašto želiš da vidiš polja lavande i most preko mora, zašto te interesuje Industrija 4.0 kad studiraš farmaciju, ili sajber sigurnost, kad završavaš građevinu.

Tvoje kolege iz 39 evropskih gradova jedva čekaju da te upoznaju! 

Prijavi se na https://www.best.eu.org/courses/list.jsp