Kako da…

Ukoliko si student tehničko-tehnoloških, prirodno-matematičkih fakulteta ili farmacije, Univerziteta u Beogradu, potrebno je samo da popuniš prijavu, nakon čega će te kontaktirati naš Koordinator za ljudske resurse i uputiti te u dalje korake za učlanjenje, odnosno obavestiće te kada se održava učlanjenje.

Pravo prijavljivanja na BEST kurseve imaju svi studenti osnovnih, master i doktorskih studija tehničko-tehnoloških i prirodno-matematickih fakulteta Univerziteta u Beogradu. Na kurs se mogu prijaviti svi studenti i nije neophodno članstvo u organizaciji.
Proces prijave počinje otvaranjem naloga na zvaničnom internacionalnom sajtu organizacije www.best.eu.org
Pri otvaranju naloga, potrebno je da uneseš broj indeksa (Student Identifier) u formatu FAK BROJ/GODINA. (primer : Elektrotehnički fakultet; broj indeksa: 27/09 – ETF 27/2009). Na mail će ti stići šifra preko koje pristupaš svom nalogu.
Kad pristupiš svom nalogu, spisak kurseva ćeš naci pod: Courses -> List of BEST Courses.
Odmah pored osnovnih podataka o kursu, stoji link koji vodi na stranicu za prijavljivanje, gde ispisuješ svoje motivaciono pismo na engleskom jeziku i odgovaraš na postavljena pitanja organizatora.
Kada budeš pisao/la motivaciono pismo, vodi racuna da će ga čitati studenti kao što smo i mi. Izbegavaj zvanične izraze i pozdrave. Pokušaj da budeš zanimljiv/va i da ih tako ubediš da te pozovu da učestvuješ na kursu. Sama originalnost pisma, zavisi u potpunosti od tebe.
Svoje pismo možeš menjati sve do isteka roka za prijave, tako da ne moraš da ga sastaviš odjednom. Izbegavaj da čekaš poslednji dan, jer često organizatori dodatno vrednuju motivaciono pismo koje nije poslato na poslednji dan prijave.
Poslednje što je potrebno da uradiš da bi tvoja prijava bila vidljiva organizatorima je da validiraš nalog.

Da bi učestvovao na BEST-ovom kursu potrebno je da validiraš svoj nalog. Validacija naloga predstavlja našu potrvdu da si redovni student tehničko-tehnološkog ili prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Potrebno je da dodeš u najavljenom terminu, nakon što popuniš prijavu za određeni kurs, u našu kancelariju. Termin će ti biti javljen na mejl kojim si se registrovao na best.eu.org sajtu. Sa sobom je neophodno poneseš indeks sa overenim tekućim semestrom ili potvrdu da si student.

Prva stvar koju trebaš imati na umu je da vaša pisma čitaju organizatori koji su studenti, baš kao i ti. Oni ponekad imaju čak nekoliko stotina prijava i važno je da ih nečim zainteresuješ. Budi originalan, učini da požele da te upoznaju malo više nego druge. Budi iskren i kreativan, jer motivaciono pismo treba baš tebe da izdvoji od ostalih prijavljenih.
Trebaš pisati o onome šta tebe privlači na tom kursu, zašto je baš njihov program i njihov kurs savršen za tebe, zašto je ta zemlja, taj grad nešto što želiš da vidiš. Na kraju , pokušaj da staviš sebe u njihovu ulogu i razmisli kakve bi ti učesnike voleo da ugostiš. Tako ćeš najbolje proceniti svoje pismo.
Iako je najbitnije da pokažeš da si zanimljiva osoba i da iskažeš svoju motivisanost da posetiš njihov grad, ne smeš zaboraviti da pokažeš i interesovanje za temu kursa. Organizatori vole studente koji su u stanju koji će biti aktivni na predavanjima, ali i spremnost da ispratiš sve ostale aktivnosti na kursu.
Prilikom prijavljivanja od velike pomoći je sajt događaja ili sajt grupe koja ga organizuje. Obično tamo stoje informacije o istoriji mesta, o grupi koja ga organizuje i o samom kursu. Iz sadržaja na sajtu često se može zaključiti šta organizatori smatraju važnim, stoga je to dobar izvor ideja.
Želimo ti puno sreće sa prijavom!
Ukoliko imaš dodatna pitanja, rado ćemo ti izaći u susret i pomoći u pisanju prijave. Obrati nam se na zvaničnu email adresu.