Završen treći po redu BelgradeLEC

Ovogodišnje lokalno inženjersko takmičenje- BelgradeLEC proteklo je u znaku ideja, kretivnosti studenata i svih mladih zainteresovanih za maštovit pristup nauci, tehnici i inženjerskim rešenjima.12.mart na Mašinskom fakultetu u Beogradu će biti upamćen i po Sajmu nauke koji je privukao još veći broj gostiju i dodatno obogatio sadžaj lokalnog inženjerskog takmičenja u organizaciji Udruženja studenata tehnike Evrope – BEST Beograd.

Važnost i kvalitet lokalnog inženjerskog takmičenja prepoznale su i podržale, kako brojne kompanije, tako i Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo i Univerzitet u Beogradu.

Tokom celog dana ulaz je bio slobodan za sve zainteresovane posetioce, koji su radoznalo posmatrali ponašanje sijalice u mikrotalasnoj peći, robote koji igraju fudbal ili su navijali za svoje prijatelje koji su se takmičili u kategoriji timskog dizajna ili studije slučaja.

Takmičarske ekipe su imale zadatak da za 6 minuta prikažu rešenje u vidu vozila koje se spušta niz strmu ravan i treba da transportuje sirovo jaje, a pobedničko rešenje je bilo u vidu aviona sa najvećim dometom vozila i najbojim prezentacionim rešenjem. Tokom studije slučaja diskutovalo o unapređenju visokoškolskog sistema u Srbiji, a teme i predlozi u bili raznovrsni od prakse, preko edukacije profesora, unapređenja literature, pa sve do internet učenja.

Članovi žirija su zajedno sa gospođom Aleksandrom Perić-Grujić prodekanom za nastavu na Tehnološko-metalurškom fakultetu, tokom 25 minuta prezentacije postavljali potpitanja i donosili odluku o najboljoj ekipi.

Na kraju možemo se pohvaliti da je svih 100 prijava rezultiralo dobrim prezentacionim i konstruktivnim rešenjima, među kojima su i dve pobedničke ekipe koje će nas u daljem toku takmičenja predstavljati u Budimpešti na Central European BEST Engineering Competition – ceBEC.

Poželimo im sreću, a vas očekujemo na sledećem BelgradeLEC-u.