Naši studenti pokazali zavidne rezultate na centralno evropskom takmičenju

Podstaknuti pobedom na lokalnom inženjerkom takmičenju Belgrade LEC koje je organizovao BEST Beograd 12. marta ove godine, studenti Univerziteta u Beogradu pošli su na centralno evropsko takmičenje ceBEC puni elana i želje za uspehom. Ove godine takmičenje se održalo u Budimpešti od 28. aprila do 2. maja, a studenti su se takmičili u dve kategorije: timski dizajn i studija slučaja. Takmičari su dolazili sa 10 Univerziteta iz sedam zemalja centralne Evrope.

Svoje znanje, veštine i kreativnost u projektovanju i izradi mašina imali su priliku da pokažu:  Jovana Mitrušić, Mihajlo Milanović, Vojin Munćan i Vladimir Novaković sa Mašinskog fakulteta koji su na takmičenju u Budimpešti pravili automobil i lift. Zadatak im je bio da pomoću lifta popnu automobil na određenu visinu,  a da zatim on prođe određene prepreke spuštajući se niz krivudavu strmu ravan. Naši studenti su pokazali da su spremni da se suprotstave ovakvim izazovima i da uz pomoć svog znanja elektronike i fizike naprave traženi model pomoću datog materijala, a njihovo rešenje osvojilo je šesto mesto na ovom takmičenju.

ceBEC Budapest 2011

U kategoriji studije slučaja, Univerzitet u Beogradu su predstavljali Ognjen Pejović, Andreja Ignjatović, Milena Plazinić sa Fakulteta organizacionih nauka i Brankica Aleksić sa Poljoprivrednog fakulteta. Nakon veoma uspešno rešene studje slučaja na temu „Unapređenje visokoškolskog obrazovanja u Srbiji“ ova ekipa se sa lokalnog inženjerskog takmičenaja plasirala na centralno evropsko osvojivši prvo mesto. Iako je tema u Budimpešti bila nesvakidašnja i zahtevala znanje hemije, naši studenti su uspeli da je reše sasvim uspešno. Oni su svojim rešenjem na temu „Proces prerade plastičnog otpada radi proizvodnje goriva“, koju je dala kompanija Mol osvojili treće mesto na ovom takmičenju i veliku naklonost publike.

BEST Beograd čestita našim studentima na postignutim uspesima i poziva sve one koji žele da se takmiče i da pokažu svoje ideje i znanja da se prijave na sledeće lokalno inženjersko takmičenje.

Za više informacija o lokalnom inženjerskom takmičenju možete naći na stranici http://lec.best.rs/.